keskiviikko 5. syyskuuta 2012

Viikonloppu A-luokassa (Tarja Reponen)

Kesä 2012 Savonlinnassa supistui yhteen viikonloppuun A-luokassa. Aida & Apokalyptica. Edellisestä pidin enemmän. Esiintyjät olivat huippuluokkaa, erityisesti nimiosan esittäjä. Amnerista kuunnellessa tuli mieleen Mika Waltarin käsitykset naisten kataluudesta. Sotajoukkojen marssiessa lavalle,ajattelin Mursin valintaa ja egyptin kavalien kenraalien mietteitä, miten Status quo saataisiin säilymään. Käynnit Kairossa ja Thebassa tulivat kaikin tavoin mieleen. Esitys oli hieno enkä syyllistä itseäni yhtään, että musiikista nauttiessani annoin ajatusteni harhailla muistellen ensi kertaa näkemääni Aidan esitystä Caracallan termeillä Roomassa.

Apokalyptica oli sillä lailla hauska, että törmäsin väliajalla aiton kuohuilla entisen kollegan tyttäreen, joka oli ensi kertaa Savonlinnassa työtehtävissä. Sain korvatulpat ja päätin ostaa levyn, mikäli esityksestä sellainen tulee. Yhtyettä on kiva kuunnella kotona stereoilla, saa huudattaa niin paljon kuin sielu sietää - siis ilman korvatulppia. Korvatulppien kanssa soundista tulee mössöistä.

Tulin Savonlinnaan melkein suoraan Rio de Janeiron kestävän kehityksen konferenssista. Olin ilahtunut maakuntamuseon näyttelyistä, nautin sanomattomasti Punkaharjun kauneudesta, Suomen kaikinpuolisesta siisteydestä ja mietin mikä aarre suomalainen luonto. Sieltähän se musiikinrakkauskin meillä kumpuaa. Miten kuunnellaan hiljaisuutta. Musiikki alkaa hiljaisuudesta ja päättyy hiljaisuuteen. Rakastan klassista musiikkia ja kuuntelen mieluusti oopperaa. Siedän siihen liittyvän kaupallisuuden ja hötön, koska tiedän että pohjimmiltaanhan se syntyi opera buffona, kansan iloitteluna,vastareaktiona kirkollisille ja eri (pikkusieluisten) hovein musiikille - ihan kuin Kabukikin oli teatteritaiteessa kansanomainen protesti Japanin keisariilisten ohjeiden mukaan säänneltyjä teatteri- ja tanssitaiteita kohtaan. Ja taas matkasin kauas....mielessäni siis. Vaikka Savonlinnasta kotiin palattuani vietinkin pari rauhallista lomapäivää kotona jatkaen matkaa sitten Ranskan alpeille kuuntelemaan jazzia ja nauttimaan kesästä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti