maanantai 23. heinäkuuta 2012

Ympyrä sulkeutui (Matti Mäkelä)

Kesällä 2003 oli Oopperajuhlilla ulkomaisena vieraana Chilen kansallisooppera ja sen toisena oopperana "Joaquin Murietan sankaruus ja kuolema". Olin lukenut, että se perustui Pablo Nerudan tekstiin jonka sitten vuosia myöhemmin oli oopperaksi säveltänyt Sergio Ortega. Tiesimme säveltäjän tulevan itse Savonlinnaan, koska kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun kyseinen ooppera esitettiin Chilen ulkopuolella.

Oopperajuhlien henkilökunnalta saimme tietää, kuka tämä henkilö oli, kun hän oli seuraamassa ensimmäisiä harjoituksia. Olimme pari tuntia ennen ensi-iltaa normaaliin tapaan linnan pääsisäänkäynnissä järjestysmiehinä, kun näimme tämän miehen tulevan hitaasti raskain askelin pitkin ponttoonisiltaa. Olimme saaneet sisäpiiritiedon, että hänellä oli vakava sairaus. Siitä huolimaatta hän oli halunnut tulla Pariisista - jossa hän tuolloin asui - katsomaan oopperansa esityksiä. Kyseisenä päivänä ensi-iltaan oli tulossa muyös tasavallan presidentti Tarja Halonen, joka tunnetusti oli suuri Chilen ystävä. Ortegan sivuutettua meidän, yksi meistä huomautti kaverilleen, että "säveltäjä käveli vielä heikommin kuin sinä". Tämä kaveri kävi päivittäin Kuopiossa raskaissa hoidoissa ja halusi siitä huolimatta tulla mukaan talkoohommiin tapaamaan lukuisia oopperaystäviään.

Ortega vieraili vielä linnassa lähes päivittäin, kun kyseistä oopperaa harjoitettiin ja esitettiin. Kuukautta myöhemmin saimme lukea, että hän oli kuollut Pariisissa. Puhuimme seuraavana kesänä, kuinka tärkeä hänelle oli kuitenkin varmaan tuo vierailu ollut. Ympyrä presidentti Salvadore Allendesta ja Pablo Nerudasta häneen oli sulkeutunut upealla tavalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti