maanantai 23. heinäkuuta 2012

Koskaan ei ole liian myöhäistä (Tanja Honkanen)

Oopperataide-elämys on upea kokemus. Koskaan ei ole liian myöhäistä tehdä tutttavuutta oopperataiteeseen.En kadu yhtään sitä, että keräsin rohkeutta itseeni ja päätin uskaltautua lähtemään Savonlinnan oopperajuhlien 2011 Don Carlo oopperaesitykseen. Tunnustan, että minullakin on ollut vääriä uskomuksia ja käsityksiä oopperataiteesta. Minä olen myöskin pitänyt oopperataidetta hienohelmaisten kanojen kotkotuksena.

Savonlinna on upea kesäkaupunki ja Olavinlinna joka toimii oopperoiden esityspaikkana on henkeäsalpaavan upea paikka jossa voi kohdata historian ja nykypäivän.

Lahdesta lähdettiin matkustamaan linja-autolla kohti Savonlinnaa. Sää oli helteinen ja ulkolämpömittarin lukemat olivat yli 20 astetta. Don Carlo oopperaesitys alkoi kello 19.00. Don Carlo oopperan musiikista huolehti Unkarin valtion oopperan sinfoniaorkesteri ja oopperan solistit olivat Unkarin valtionoopperasta. Oopperan oli säveltänyt Verdi. Ennen ooppera esityksen alkamista orkesterin soittaja virittelivät soittimiaan. Orkesterin soittimien virittämisen äänet nostattivat tunnelmaa kattoon. Olavinlinnan katsomossa oli sähköinen tunnelma.

Ooppera esitys alkoi sinfoniaorkesterin musiikilla ja oopperan solistien saapuessa näyttämölle. Oopperan esityksen kieli oli italia. En ollut italiankielen taitoinen joten seurasin librettoa, Olavinlinnan näyttämon yläreunassa näkyvässä suomenkielisessä käännöstekstistä. Niskat joutuivat kovalle koetukselle kun joutui koko oopperaesityksen ajan kurkottelemaan yläilmoihin päin. Unkarin valtionoopperan orkesteri soitti upeasti ja oopperan solistit esittivät upeasti aarioitaan. Don Carlo oopperassa nähdyt puvut olivat upeita ja lavastuskin oli sopusoinnussa oopperan muiden osatekijöiden kanssa. Ennen oopperaa täytyi perehtyä siihen mitä tarkoitetaan, sopraano, tenori, basso ym. laulamisen tulkitsemisella.Don Carlon libretto oli toisinaan niin tunteikasta ja herkkää, että melkein silmät kostuivat kuun kuunteli ooperalaulajien esitystä. Ei maailmasta ole mihinkään kadonnut ihmisen kostonhalu, intohimo rakkauskertomuksissa, joita on törmää kahden miehen ja yhden naisen välisessä murhenäytelmässä. Oopperataide on monien mahdollisuuksien näyttämö tuoda esille näitä ihmisen elämää koskettavia ajattomia teemoja.

Olavilinnan katsomossa riittää lämpöä kesällä. Don Carlo esitys oli niin muukaansa tempaiseva, että ei huomannut ajankulumista. Kun oli oopperan kolmaskohtaus päättynyt ja kaikki oopperassa esiintyneet oopperatähdet kumarsivat yleisölle ja yleisä taputti ja huusi bravoota. Olin hölmistynyt ja kysyin vieressä istuvalta: onko aivan tosissaan tämä ooppera esitys nyt päättynyt? Sanoin vähän sellaiselta tuntuu, että ooppera esitys loppui kesken. Tämän jälkeen voin suositella rehellisesti Savonlinnan oopperajuhlia kaikille sellaisille jotka haluaisivat mutta eivät uskalla lähteä katsomaan ja kuuntelemaan oopperataidetta. Kannustaisin heittämään huitsinnevadaan kaikki hassut uskomukset ja höpöhöpö puheet oopperataiteesta, että se sopisi ainoastaan hyvin hienohelmaisille ja hienohipiäisille daameille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti